Памер шрыфта Aa Aa Aa
Колеры сайта Колер Колер
ru by en
Напісаць ліст Пошук па сайце Карта сайта

Гісторыя

Камунальнае вытворчае ўнітарнае прадпрыемства «Мазырскія малочныя прадукты" актыўнае развіццё атрымала ў пасляваенны час. У той перыяд прадпрыемства выпускала масла сметанкавае, масла топленае, казеін, марозіва, тварог нятлусты, квас сыроватачны. Завод меў сэпаратарная пункты ў вёсках: Бібікаў, Слабада, Прудок, Мялешкавічы, Скрыгалаў, Бокаў, Міхалкі, Каменка.

 

За 1946 год малочны завод перапрацаваў 1012,1 тон малака і вырабіў прадукцыі:

 

•  масла сметанкавае - 24,4 т;

•  масла топленае - 12,07 т;

•  марожанае - 5,7 т;

•  казеін сухі - 4,9 т.

 

У 1950 году завод ужо выпускаў смятану, вяршкі, тварог тлусты, масу сырковую, сыраквашу (кiслае малако), ацыдафільнае малако, кефір абястлушчаны. Пачаты разліў прадукцыі ў шкляную бутэльку.

 

У 1963 годзе, калі на былой ускраіне горада Мазыра былі ўзведзены новыя карпусы малочнага завода, пачаў працу гарадскі малочны завод, якi дзейнiчае i цяпер.

 

У гэты час прадпрыемства мела наступныя ўчасткі па вытворчасці малочнай прадукцыі:

 

•  вытворчасць тварагу,

•  вытворчасць масла,

•  вытворчасць марожанага,

•  вытворчасць кісламалочных прадуктаў (кефір, ражанка, і г. д.)

•  вытворчасць мяккіх сыроў (клiнковых)

•  разліў прадукцыі ў шкляныя бутэлькі.

 

У 1979 годзе ў сувязі з пускам Калінкавіцкага завода заменніка суцэльнага малака

і скарачэннем сыравіннай зоны ўчастак па вытворчасці масла сметанковага быў закрыты.

 

У студзені 1990 года быў узведзены новы корпус, які адпавядае ўсім сучасным тэхнічным патрабаванням, у якім размясцілася асноўная вытворчасць - цэх па вытворчасці прадукцыі з натуральнага (незнятага) малака. Паралельна з будаўніцтвам новага корпуса праводзiлася рэканструкцыя кампрэсарнага ўчастку.

 

У новым корпусе прадпрыемства з ліпеня 1991 года пачала працу лінія па вытворчасці стэрылізаванага малака (малака доўгага захоўвання), аснашчаная сучасным імпартным абсталяваннем і камп'ютэрным кіраваннем працэсаў.

 

У 1994 годзе пасля праведзенай рэканструкцыі старога корпуса прадпрыемства распачаў працу цэх па вытворчасці марожанага і цэх па вытворчасці малочных прадуктаў для дзіцячага харчавання, у тым ліку харчавання для дзяцей груднога ўзросту. У цэху дзіцячага харчавання было ўстаноўлена сучаснае імпартнае абсталяванне з кампутарным кіраваннем працэсам вытворчасці тварагу-ДМ для

дзіцячага харчавання з ужываннем ультрафільтрацыі сыроваткі. Гэтыя тэхналогіі дазволілі захоўваць у тварагу ДМ каштоўныя сыроватачныя бялкі.

 

З 2003 года ў цэху дзіцячага харчавання распачалася вытворчасць ёгуртных дэсертаў, з 2004 г. - вытворчасць лячэбна- прафілактычных кісламалочных

прадуктаў, з 2005 года - тварожных дэсертаў на аснове тварагу-ДМ (пудынгі тварожныя, тваражок для ласуноў, тварог з садавінай). У 2007 годзе ўсталяваны новы высокапрадукцыйны аўтамат па расфасоўцы ёгуртаў і тварожных дэсертаў

у полісціролавыя кубачкi з герметычна залітаваным вечкам.

 

У 2001 годзе быў адкрыты цэх і адноўлена вытворчасць сметанковага масла, якое цяпер расфасоўваць на новым абсталяванні ў пачкі па 200 г. Нефасаванае масла сметанковае (скрыні 20 кг) адгружаецца ў Расійскую Федэрацыю.

 

У ліпенi 2003 года да прадпрыемства быў далучаны Нараўлянскі малочны завод,

які быў закрыты праз два месяцы пасля далучэння па прычыне адсутнасці неабходнасці ў выпрацоўцы прадукцыі на гэтым участку (зона павышанага радыяцыйнага кантролю). Малако гаспадарак Нараўлянскага раёна выкарыстоўваецца для вытворчасці тэхнічнага казеіну на Ельскім вытворчым участку.

 

Сінгапур, ЗША, Германія, Польшча ... Гэта яшчэ не ўвесь пералік краін, у якія экспартуецца казеін, які вырабляецца на Ельскім вытворчым участку, - структурным падраздзяленні УП «Мазырскія малочныя прадукты».

 

Участак атрымлівае малако з гаспадарак Нараўлянскага і Ельскага раёнаў. Частка адгружаецца для галаўнога прадпрыемства, частка ідзе на вытворчасць казеіну - малочнага бялку. У Ельску цалкам ахоплены ўвесь цыкл яго вытворчасці. Уся адгрузка і продаж ідуць праз УП «Мазырскія малочныя прадукты". Участак невялікі, аднак яго магутнасцi дазваляюць перапрацоўваць 70 тон малака ў суткі. Максімальна магчымая лічба - 100 тон. Участак атрымаў новае жыццё з далучэннем да мазырскага заводу. Былі ўкладзеныя сродкі, устаноўлена новае абсталяванне, якое палегчыла працу працаўнікоў. Да гэтага даводзілася мець справу са старым абсталяваннем, маральна і фізічна састарэлым. Яно не дазваляла атрымлiваць адгон належнай тлустасці, неабходнай для вытворчасці казеіну. Даводзілася працаваць 24 гадзіны

ў суткі, каб перапрацаваць малако, якое паступала і паступае ў дастатковай колькасці.

 

У цяперашні час сыравінная зона прадпрыемства ўключае ў сябе гаспадаркі Мазырскага, Ельскага і Нараўлянскага раёнаў.

 

З ліпеня 2005 года пачаў працаваць новы цэх па вытворчасці тварагу і тварожных прадуктаў, абсталяваны імпартнай аўтаматычнай лініяй (тварог «Несцерка», «Волат»).

 

У 2005 годзе прадпрыемства атрымала Сертыфікат Адпаведнасці № ВУ/ 11205.02.0020037 «Сістэма якасці вытворчасці, захоўвання і транспарціроўкі малака стэрылізаванага» на аснове аналізу рызыкі і крытычных кантрольных пунктаў (ХАССП). Прадукцыя адпавядае патрабаванням СТБ 1470-204 ад 15.08.2005.

 

З 2007 года iдуць работы па рэканструкцыі цэха дзіцячага харчавання: будаўніча-аддзелачныя работы, падводка ўсіх камунікацый ажыццяўляюцца ў адпаведнасці

з сучаснымі санітарнымі і тэхналагічнымі патрабаваннямі; набываецца сучаснае тэхналагічнае абсталяванне; распрацоўваюцца дакументы і праводзяцца работы па пашырэнню сферы дзеяння сістэмы ХАССП на прадукты, якія вырабляюцца цэхам дзіцячага харчавання.

 

У 2009 годзе набыты:

 

•  пастэрызацыйна - ахаладжальная ўстаноўка;

•  дадатковае абсталяванне OBRAM;

•  абсталяванне для ўласнай кацельні;

•  заключаны дагавор на пастаўку 2-х аўтаматаў для разліву малака.

 

На базе цэха дзіцячага харчавання сумесна з РУП «Інстытут мяса-малочнай прамысловасці» працягваюцца работы па распрацоўцы новых гатункаў бiяпрадуктаў для дзіцячага харчавання і дыетычных бiяпрадуктаў для дзяцей дашкольнага і малодшага школьнага ўзросту.

 

У цяперашні час праводзіцца мадэрнізацыя вытворчасці паводле наступных інвестыцыйных праектаў:

 

1.  Участак вытворчасці сухога малака

2.  Рэканструкцыя аміячна-халадзільнай устаноўкі

 

3.  Мадэрнізацыя асноўнай вытворчасці (ўчастак вытворчасцi тварагу)

Малако якой тлустасці вы аддаеце перавагу?

З якім густам вы аддаеце перавагу дэсерты тварожныя " на ўра!»?